was successfully added to your cart.

Allergener

By marts 20, 20192018

Allergener

”Fri for” trend

Flere og flere mennesker køber glutenfri, laktosefri eller andre “fri for” madvarer – selvom de ikke lider af fødeintolerance eller allergi. Tilsvarende vokser rækken af “fri for” fødevarer. I 2016 blev en rekord på 12% af alle nye produkter, der blev lanceret i Europa, mærket “glutenfri”. Den “laktosefri” kategori vokser også meget hurtigt. Det anslås, at det globale detailsalg af laktosefrie produkter stiger fra ca. 25 mio. EUR i 2016 til ca. 47 mio. EUR inden 2020. Og den “fri for” trend handler ikke kun om allergener: Forbrugernes efterspørgsel efter veganer, sukkerfrie eller GMO-frie fødevarer er stigende. Dette har dog den konsekvens at flere og flere produkter skal testes for allergener eller andre ingredienser.

Fødevaresikkerhed

Utilsigtet kontaminering med allergener under produktion og transport er fortsat et stort problem for producenterne. Selv små spor af allergifremkaldende stoffer i mad kan fremkalde allergiske reaktioner. Derfor er overvågning af kontaminering af råmaterialer og på produktionslinjer samt korrekt mærkning af fødevarer, en vigtig del af kvalitetskontrollen i fødevareindustrien.

Et andet problem er mad svindel: Der kan tjene mange penge ved at erstatte en ingrediens til en billigere. Dette kan være dødeligt for allergikere, for eksempel hvis jordnødder kommer i en pose mandler. Udeklarerede allergener er den vigtigste årsag til tilbagetrækning af fødevarer.

Overflade- og hygiejnekontrol

Rene og kontrollerede produktionsbetingelser er en forudsætning for allergenfrie fødevareprodukter.
Derfor bør der, specielt på produktbærende overflader i en fødevareproduktion, hvor der anvendes flere forskellige allergener i forskellige produkter, anvendes swabs (lateral flow tests).

Intet laboratorieudstyr er påkrævet, og resultaterne fra disse immunokromatografiske tests er tilgængelige inden for 5 – 10 min.

Produkttest

Til råvarer og færdigvarer findes forskellige analysemetoder: Lateral flow tests kan udover til overflade og hygiejnekontrol også med lidt prøveforberedelse anvendes til råvarer og færdigvarer.

Derudover kan der anvendes ELISA og PCR, samt i nogle få tilfælde, enzymatiske kits.
Mens en ELISA analyse detekterer proteiner, er PCR en detektion af DNA.
Disse to metoder er ideelle til gensidig bekræftelse af screeningsresultater, men kan selvfølgelig også stå alene.

Ved brug af RIDASCREEN® ELISA kits måles indholdet af allergenerne (som er proteiner) ved anvendelse af et mikrotiter-pladefotometer.
SureFood® Allergen er baseret på realtime-PCR. Til oprensning af DNA anvendes SureFood® PREP.
Enzymatiske kits er essentielle for analyse af bl.a. laktose og svovldioxid.

Fordele ved Lateral flow:

  • On-site testing
  • Nemt at gå til – kræver ikke noget laboratorie
  • Simpel og hurtig prøveforberedelse

Fordele ved ELISA:

  • Kvantitative resultater ved hjælp af certificerede standarder (fx NIST CRM)
  • Simpel prøveforberedelse
  • Kan automatiseres og der kan evt. behandles 2 mikrotiterplader samtidigt
  • Evaluering med softwaren RIDA®SOFT Win

Fordele ved real-time PCR:

  • Robust, stabilt målmolekyle (DNA) i højt forarbejdede fødevareprøver
  • Meget specifikt system med minimum risiko for krydsreaktioner

Mulighed for 4-plex analyse (analyse for flere allergener på én gang)

Parameters Lateral Flow ELISA Real-Time PCR Enzymatic
Almond
Brazil Nut
Cashew kernel
Casein
Celery
Coconut
Crustacean
Egg
Fish
Gliadin/Gluten
Gliadin/Gluten fragments
Glutamic acid
Hazelnut
Histamine
ß-Lactoglobulin
ß-Lactoglobulin fragments
Lactose
Lupine
Lysozyme
Macadamia Nut
Milk
Molluscs
Mustard
Peanut
Pecan
Pistachio
Sesame
Soya
Sulfite
Walnut

 

SureFood® ALLERGEN ID 4plex Soya/Celery/Mustard + IAC (Art. No. S3401)
SureFood® ALLERGEN ID 4plex Peanut/Hazelnut/Walnut + IAC (Art. No. S3402)

Leave a Reply