was successfully added to your cart.

Vitaminer

By august 27, 20192019

Vitaminer

Generelt

Vitaminer er til stede i en masse mad såsom juice, mejeriprodukter, babymad, korn, slik, tabletter og vitaminblandinger. Food Diagnostics tilbyder en bred portefølje af forskellige testsystemer til analyse af vitaminer.

Vitaminer findes i fødevarer af både plante- og animalsk oprindelse. Vitaminer er opdelt i to basale grupper: fedtopløselige vitaminer og vandopløselige vitaminer. De fedtopløselige vitaminer opbevares i kroppen og derfor kan et konstant indtag være overflødigt. Vandopløselige vitaminer opbevares derimod normalt ikke i kroppen. Derfor er et regelmæssigt indtag af disse vitaminer nødvendigt. Kun vitamin B12 kan opbevares i leveren.

Der er i alt 13 vitaminer, og fire, A, D, E og K er fedtopløselige, og de andre, vitaminer fra B-gruppen og C-vitamin, er vandopløselige. Da kroppen ikke er i stand til at syntetisere de fleste af disse essentielle organiske forbindelser, er det derfor vigtigt at indtage vitaminerne.  D-vitamin en undtagelse, fordi kroppen kan danne den ved solbestråling af huden. Niacin kan også dannes fra aminosyren tryptophan ved metabolisme.

Brug af vitaminer i fødevarer

For at skabe en passende vitaminforsyning for både mennesker og dyr, tilsættes en del fødevarer, foder og farmaceutiske produkter vitaminer. Dette gøres normalt ved at blande eller sprøjte såkaldte præblandinger ind i produktet. Det er i den forbindelse vigtigt at kontrollere, at det deklarerede indhold er korrekt og at al lovgivning overholdes.

Testmetoder til analyse af vitaminindholdet

  • Når der skal vælges metode til analyse for et bestemt vitamin, er der nogle ting, som skal overvejes.
  • Skal analysen laves i et stort velfungerende laboratorium, eller skal der startes fra bunden med indkøb af udstyr etc.?
  • Er det primært tilsatte vitaminer det drejer sig om eller vitaminer, som findes naturligt i produktet?
  • Er der tale om specielt komplekse matrixer, som kan kræve en oprensning?
  • Kan der være krav fra kunder eller myndigheder som gør, at analysemetoden skal have en bestemt godkendelse?

VitaFast®-test er mikrobiologiske tests i mikrotiterpladeformater. Mikroorganismernes vækst på en mikrotiterplade øges i afhængigt af den tilsatte vitaminkoncentration, så turbiditeten kan måles med en mikrotiterpladefotometer (ELISA-reader). Bestemmelsen er mulig for alle vandopløselige vitaminer.

RIDASCREEN® ELISA-test tillader en kvantitativ analyse af enkelt tilsatte vitaminer (folsyre, vitamin B12 og Biotin) ved hjælp af en antigen-antistofreaktion og måling ved hjælp af et mikrotiterplade-fotometer og RIDASOFT® Win.NET

Ridascreen Elisa

EASI-EXTRACT® immunaffinitets kolonner tillader en prøveforberedelse og koncentration af vitaminer fra komplekse matrixer før analysen ved HPLC eller LC-MS / MS. Disse kolonner er tilgængelige for vitaminerne folinsyre, vitamin B12 og biotin.

Easi-Extract